Megújuló energiaforrások Magyarországon

A világon egyre több helyen találkozhatunk a megújuló energiaforrások hasznosításával, többek közt napelemes, napkollektoros rendszerek beépítésével. Léteznek a napelemes számológépektől kezdve napenergiával működő laptopok, közvilágítás, de napelemes elektromos jármű töltőállomások is.
Napelem a tetőn, napelem házra

Szerencsére már Magyarországon is egyre jobban terjed ezeknek a napenergiás rendszereknek a használata, és sok háztartásban is átállnak erre a megújuló energiaforrásból származó energianyerésre. Nem csak a családok, de néhol a szervezetek is úgy gondolják, jobb lehet a napenergiával működő rendszer beépítése. Így gondolkodott a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet is, amelynek budafoki székházát pár éve adták át. A háromszintes épület különlegessége, hogy elektromosáram-ellátását, hűtését és fűtését is megújuló energiaforrások biztosítják. Napelemes rendszer látja el árammal az épületet, lehetőséget adva így annak, hogy a villamosenergia-felhasználás szinte a nullával legyen egyenlő.

Miskolcon már pár éve úgy nyilatkozott az alpolgármester, hogy városukat zöld hellyé kívánják felfejleszteni. Már akkor ismeretes volt több olyan elkészült, vagy készülőben lévő projekt, ami megújuló, illetve környezetbarát energiára alapozott. Ebben az évben kihirdetésre került a városban továbbá az is, hogy a közeli Mályiban az egyik legnagyobb lakótelepet a város határában fúrt kutakból kinyert geotermikus hővel fűtik majd. Ekkor már működött az úgynevezett kazánprogram is, ami a város korábbi, az emberi beavatkozás miatt elpusztult természeti környezetnek a helyreállításából visszamaradt hulladéktelepből nyert biogázzal való fűtését jelenti. 2014-től az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató fennállásának 120. évfordulója alkalmából megújult miskolci székház tetőszerkezete 10 kilowattos napelemes rendszerből áll.

Ez utóbbi, illetve a korábban említett budafoki székház megújuló energiaprogramja, illetve ezek kivitelezése is az enHome napelem-szakértői nevéhez kapcsolódik.

Ezen újítások, a napenergia, illetve a többi megújuló energia felhasználására való törekvés, és az egyre gyakoribb kivitelezés dicséretes és követendő példa lehet a családok, szervezetek, egyéni fogyasztók számára.

Kapcsolódó cikkek

Itt a válasz végre: így kell helyes inni a whiskyt

Így kell inni a whiskyt helyesen

Az örök kérdés: hogyan igyunk a whiskynket? Jéggel? Szódavízzel? Tisztán?

Napelem a tetőn, napelem házra

Megújuló energiaforrások Magyarországon

A világon egyre több helyen találkozhatunk a megújuló energiaforrások hasznosításával, többek közt napelemes, napkollektoros rendszerek beépítésével.