Hogyan építkezz tudatosan?

Valószínűleg mindenkinek akad egy olyan rémtörténete, ami építkezéshez kapcsolódik. Legyen szó saját tapasztalatról, egy ismerős rossz élményéről, a legtöbb esetben a felújítás során akadnak nehézségek. Vajon lehetséges tudatosan végezni a munkákat? Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan tudsz okosan és költséghatékonyan átalakítást végezni.
Hogyan építkezz tudatosan?

Hogyan és milyen módszerekkel építkezhetsz tudatosan?

Manapság azért alaposan átgondolja az ember, hogy belefogjon-e egy átalakításba, felújításba, építkezésbe, hiszen mindez hatalmas munkával jár, nem beszélve a pénztárca terheléséről. Lehet azonban okosan csinálni, csak nagyon körültekintőnek kell lenni hozzá. Az egyik fontos dolog a tudatos gondolkodásmód, a másik a részletes és a gondos tervezés, de szükség van hozzá természetesen anyagi tőkére is. Még jobb, ha a barátok és a család is segít benne, így még gyorsabban és hatékonyabban történhet az építkezés.

Az anyagiak kérdése

Egy felújításnál vagy átalakításnál szinte lehetetlen beleférni az előre meghatározott költségkeretbe. Főként a mostani időkben, amikor mindennek rohamosan növekszik az ára, hiszen még a műanyag tiplik ára is jelentősen megemelkedett. Szinte hétről-hétre más-más árcédulákkal találkozhatunk, ami nem segít abban, hogy előre tudjunk tervezni. Ezzel tehát számolni kell, így jobb, ha már előre megfontoljuk azokat a dolgokat, amikre mindenképpen szükség van. Jelenleg nem érdemes várni, a legjobb megoldás, ha mindent egyszerre vásárolnunk meg és azonnal hazavisszük. Nem baj, ha egy darabig állnak és nem kerülnek felhasználásra, hiszen az árak nem fognak lejjebb menni.

Nagyjából 5-10%-ot mindenképpen érdemes elkülöníteni a váratlan kiadásokra, hibákra, amelyek még a legokosabban megtervezett építkezés esetén is előkerülnek. Az építőanyagok kapcsán mindenképpen hosszabb távon érdemes gondolkodni, hiszen az otthonunk kulcsfontosságú, hogy biztonságban érezhessünk magunkat.

Mikor érdemes nekilátni és meddig tart?

Az, hogy mikor kell belevágni egyénfüggő, de nem mindegy az sem, hogy milyen munkákról van szó. Októbertől áprilisig viszonylag hideg van és bár vannak ilyenkor is elvégezhető munkafolyamatok, sok mindent nem lehet ezekben a hónapokban megcsinálni. A hőmérsékleti határ általában +5 fok, ez felett már az építőanyagokkal is könnyebben lehet bánni.

Ha teljesen a semmiből építkezünk, akkor a legjobb egy minden munkálatot elvégző céggel szerződni, amely akár 9-12 hónap alatt is megépítheti az otthonunkat. Egyes feladatok azonban jóval kevesebb időt vesznek igénybe, így falbontásokat, tetőcserét szinte bármikor végeztethetünk, ezek pár nap alatt megvannak.

Összegezve

Lehet tehát tudatosan és okosan építkezni, csak fel kell készülni a váratlan helyzetekre. Jelenleg minden építőanyag ára folyamatosan növekszik, így mindenképpen szükség van egy bizonyos pénzösszeg elkülönítésére. Emellett számolni kell az időszakkal is, hiszen a kisebb munkákat egész évben el lehet végezni, azonban akadnak feladatok, amikre nem alkalmas a téli +5 fok alatti hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkek

Ki az értékbecslő és mivel is foglalkozik pontosan?

Ki az értékbecslő és mivel is foglalkozik pontosan?

Értékbecslésre országosan szükség van, nem véletlen, hogy a Grandenergia ebben is segítséget nyújthat a számunkra. Lássuk, hogy mivel foglalkoznak!

Jelek, hogy a kandalló javításra szorul

Jelek, hogy a kandalló javításra szorul

A kandalló javításra szoruló jelek azonosítása kulcsfontosságú része otthona biztonságban tartásának.