Melyik kézen és miért így hordjuk az eljegyzési gyűrűt?

A lánykérés pillanata örök emlékké válik a párok életében. Ilyenkor sokan ráébrednek, hogy nem is tudják, melyik kézen kell viselni az eljegyzési gyűrűt. Ha Te is ilyen dilemmában vagy, olvasd el cikkünket! Itt megismerheted az íratlan szabályt és eredetét.
Melyik kézen és miért így hordjuk az eljegyzési gyűrűt?

Esküvő előtt és után

Nem mindenhol van így, de hazánkban a lánykéréstől az esküvőig a bal kéz negyedik ujján illik viselni az ékszert. A nagy nap után viszont a karika- és az eljegyzési is a jobb kézre kerül át.

Eltérhetünk-e ettől?

Természetesen még így is van, aki eltér a hagyománytól. Például néhány hölgy az esküvő után is a bal kezén hordja a lánykérési emléket, míg a jobbon a karikát. Manapság ez már nem főbenjáró bűn. Viselhetjük őket úgy, ahogyan legjobban szeretnénk.

Különbségek az országok között

Senki ne lepődjön meg, ha más nemzeteknél nem a megszokottat tapasztalja. Vannak olyan országok, ahol a jobb kézen viselik ezt a kiegészítőt. Ilyen például Oroszország, Norvégia, Spanyolország, Dánia, Peru, India, Kolumbia és Görögország.

A szokás eredete

Minden hagyományt könnyebb megérteni, ha ismerjük gyökereit. Egy kedves ókori történet szerint a bal kezünkből egy ér közvetlenül a szívünkbe vezet. Ezért kerül a lánykérés során ide az ékszer. Természetesen ebben a korban még nem a mai kifinomult és drága kiegészítőket, hanem például csontból készült ékszert kaptak a leendő menyasszonyok.

Magyar eljegyzési hagyományok

Többszáz évvel ezelőtt Magyarországon sem voltak még csodás gyémánt eljegyzési gyűrűk. A lánykérés azonban így is jelentőségteljes esemény volt, melyet a gazdagabbak fémből készült gyűrűvel pecsételtek meg.

Az alsóbb társadalmi osztályok körében pedig a jegykendő töltötte be a szerepet. A leendő menyasszony ezzel ajándékozta meg kérőjét, míg cserébe egy szép öltözetet kapott.

Később minden réteg gyűrűt használt. Akik nem engedhették meg maguknak, akár kölcsön is kérhettek.

Összefoglalva: Az eljegyzési gyűrűt hazánkban és Európa legnagyobb részén is a bal kézen viseljük. Ez csak az esküvő napján változik meg. Természetesen nincsenek kőbe vésett szabályok, melyektől nem lehetne eltérni.

Kapcsolódó cikkek

A paróka viselés négy előnye

A paróka viselés 4 előnye

A nők szeretnek néha-néha megújulni és szeretnek is a hajukkal sokat foglalkozni, merthogy a haj, a nő egyik éke.

Divat trendek

Divat trendek

Visszatér a poncsó?