6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

Amíg a fűszereket megfelelően adagoljuk, addig semmi probléma. Az érzékeny emberek azonban erősen reagálhatnak egyes összetevőkre. Jobb, ha megismerjük ezeket!
6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

1. Szerecsendió

A miriszticin nevű összetevő a májban amfetaminná alakul, ami hallucinációkat okozhat. Akár mérgezési tünetek, has -vagy fejfájás is felléphet a fogyasztás hatására, de hányhatunk, émelyeghetünk és szívdobogásunk is lehet tőle. Négy gramm, azaz egy dió elfogyasztása már erőteljes hatást válthat ki. Három dió egy felnőtt, míg kettő a gyerekek számára is életveszélyes lehet.

2. Keserű mandula

Az előkészítésnél fontos szerepet játszik a hőmérséklet, a mandulában található amigdalin ugyanis a testben erősen mérgező hidrogénsavvá alakul. Melegítés esetére azonban a mérgező anyag feloldódik, így már nyugodtan fogyaszthatjuk a mandulát, de a mandulaolajtól inkább tartózkodjunk.

3. Mustármag

Rendkívül allergén anyag, amelynek a hatása melegítés után sem csökken. Ezért egy fehérjekapcsolódás felel, ami a mustármagban megtalálható. Elég, ha csak néhány darabot hintünk a húsra.

4. Borókabogyó

A boróka a szarvas, vad -és borjúhús fűszere lehet, de használják gomba és savanyúkáposzta ízesítéséhez is. Legfeljebb 2 grammos mennyiségben fogyaszthatjuk, efölött vesefádalmakat -és leállást, májkárosodást és bőrgyulladásokat okozhat.

5. Sáfrány

A világ egyik legdrágább fűszere, éppen ezért kis mennyiségben használjuk. Nem is baj, hiszen 7 gramm mérgezési tüneteket okoz, 15 gramm pedig már a felnőtteknél is halálos lehet.

6. Fahéj

Fejfájást okozhat és májkárosodáshoz vezethet a túlfogyasztása. Legfeljebb egy teáskanálnyit, azaz körülbelül 2 grammot használjunk belőle, kisgyerekek esetében pedig fél grammot.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus vagy megfázás? Tesztelj most!

Koronavírus vagy megfázás? Tesztelj most!

A COVID-19 világjárvány első hullámaiban a szaglás és az ízlelés elvesztése volt a koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünete.

6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

6 fűszer, aminek a fogyasztása az életünkbe kerülhet

Habár az aromájuk miatt kedveljük, ne vigyük túlzásba őket!

Hogyan kezdjünk el sportolni?

Hogyan kezdjünk el sportolni?

Hogy ne csak hirtelen múló fellángolás, hanem rendszeres örömforrás legyen a mozgás az életünkben, néhány dologra oda kell figyelni, mielőtt belevágnánk.