Itt a tavasz, támadnak a kullancsok!

Megérkezett a várva-várt tavasz, amikor jól esik hosszabb időt a szabadban tölteni. Gazdiként azonban kutya kötelességünk az élősködők elleni védelem nem csak a saját, de a kedvencünk egészségének megőrzése érdekében is.
Itt a tavasz, támadnak a kullancsok!

Ráadásul az időjárás változása, és az enyhe telek miatt sajnos egyre jobban elszaporodnak ezek a veszélyes vérszívók.

Még az erdőbe sem kell elmenned kutyusoddal ahhoz, hogy ezek a hívatlan vendégek befészkeljék magukat kedvenced bundájába. Hiszen már egy útszéli fűcsomóban lapulhatva is várhatják a megfelelő alkalmat arra, hogy felkapaszkodhassanak rá. Azonban a bőrébe fúródva komoly egészségügyi problémákat okozhatnak neki.

A babézia és a Lyme-kór sajnos akár végzetes kimenetelű fertőzések is lehetnek.

Ezért érdemes minden séta után átvizsgálnod kutyusod testét, hogy még időben észrevedd a potyautast, és megelőzhesd a bajt. Ha kullancsot találsz a kutyában, mindenképpen jegyezd fel a dátumot, hogy mikor került bele. Ugyanis az esetleges tünetek csak napokkal, sőt akár hónapokkal később is jelentkezhetnek! Addigra pedig lehet, hogy már el is felejted, hogy a két dolog összefügghet.

A babézia (babesiosis) a kutyák vörösvértestjeit megtámadó betegség. Ha magas lázat, elesettséget, vagy elszíneződő nyálkahártyát és vizeletet tapasztalsz kutyusodnál, azonnal fordulj állatorvoshoz! Ne felejtsd el megemlíteni a korábban kiszedett kullancsot se!

Sajnos a legsúlyosabb esetben hetekig tartó láz, és a kutya halála is bekövetkezhet.

A Lyme-kór esetében a tünetek a csípéstől számítva csak hetekkel, akár hónapokkal később jelentkeznek. Ilyen a látás- és hallászavar, egyensúly problémák, szívritmuszavar és a bénulás. Ezért már az első gyanús jeleknél (étvágytalanság, levertség) késlekedés nélkül keresd fel az állatorvost!

Azonban ezek a veszélyek megelőzhetőek! Nagyon fontos, hogy a gazdi az év minden időszakában óvja négylábú barátját az élősködőktől.

Legyen szó akár bolháról, akár kullancsról, számtalan termék áll rendelkezésünkre, hogy távol tartsuk őket kedvenceinktől.

Az élősködő elleni szerek ráadásul több formában is elérhetőek, így könnyen kiválaszthatjuk a nekünk legjobban megfelelőt. Legyen az nyakörv, rácsepegtetős oldat (spot-on), vagy tabletta, a kulcsszó a rendszeresség! A védelem minden formájának megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

Egy felelős gazdinak csak az a dolga, hogy ismerje kutyusa szokásait és életmódját, aminek megfelelően kiválaszthatja a legjobb bolha- és kullancsírtót.

Ha a kutyusod nem bírja elviselni a nyakán a nyakörvet, vagy esetleg allergiás reakciót vált ki nála a bolhaírtó csepp, akkor bátran válassz számára a Kutyakajás kínálatából bolha- és kullancsírtó tablettát.

Nem kell amiatt aggódnod, hogy harcolnod kell azért, hogy lenyelje a készítményt! Hiszen ezek a modern tabletták már kifejezetten a kutyák igényeire vannak szabva, így finom húsos ízű bevonattal látták el őket. Ezért a kedvenced tiltakozás nélkül, önszántából lenyeli.

Ráadásul a tabletta előnye az is, hogy nem kerül vegyszer a kutyára, amivel esetleg a gyerekek is érintkeznének. Emellett sem elhagyni, sem lemosni nem lehet róla a hatóanyagot, mint a nyakörvek és cseppek esetében.

Ezek a termékek általában egy hónapnyi védelmet biztosítanak kullancsok és bolhák ellen. Ezért fontos, hogy a teljes biztonság érdekében négyhetente, pontosan ismételd meg a kezelést.

Emellett pedig nyugodtan használhatsz kiegészítő kezeléseket is, amely akár 100%-ban természetes összetevőkből álló spray, vagy ultrahangos kullancsriasztó kütyü is lehet.

Így nem csak kutyusodat, magadat és a családodat is megkíméled ezektől a bosszantó vérszívóktól.

Kapcsolódó cikkek

Itt a tavasz, támadnak a kullancsok!

Itt a tavasz, támadnak a kullancsok!

Megérkezett a várva-várt tavasz, amikor jól esik hosszabb időt a szabadban tölteni. Gazdiként azonban kutya kötelességünk az élősködők elleni védelem nem csak a saját, de a kedvencünk egészségének megőrzése érdekében is.

A kutya kiképzésének előnyei

A kutya kiképzésének előnyei

A háziállat kiképzése az egyik legjobb dolog lehet, amit értük tehetünk.