Ki az értékbecslő és mivel is foglalkozik pontosan?

Amikor lakóingatlan vennénk vagy eladnánk, akkor a hiteligénylés bukásán sok minden múlhat. A fedezetértékeléshez a bank kiválaszt egy megbízott értékbecslőt, aki előkészíti és elvégzi az első lépést ehhez. Ehhez helyszíni szemlére, dokumentumokra, és számos adatra szüksége lesz, annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb munkát végezhesse el. De vajon mit is néz pontosan? Cikkünkből minden kiderül!
Ki az értékbecslő és mivel is foglalkozik pontosan?

Ki az értékbecslő és mit csinál?

A szakember helyszíni szemlét végez, ahol szüksége lesz az ingatlan legfontosabb irataira, mint a tulajdoni lap, illetve a térképmásolat egyaránt. Itt olyan adatokat gyűjt majd össze, amelyeket a pontos értékbecsléshez használ majd fel. Emellett fényképeket is készít az ingatlanról, hogy mindent alaposan figyelembe tudjon venni. Ezt követően történik meg magának az értékelésnek az elkészítése. Ez általában saját rendszeren belül következik be, ahol a becslő figyelembe veszi a földrajzi helyet, az épületgépészetet, illetve a forgalmi értéket egyaránt.

Az értékbecslő minden esetben független szakértőként vannak jelen, így az adásvételi szerződést maximum információként használják fel. Nem várható el tőlük tehát, hogy mindenképpen a papíron szereplő értéket vegyék számításba. Az értékelést 3-5 napon belül megkapjuk, amennyiben minden dokumentum és információ a szakember rendelkezésére áll.

Hova kerül az okirat?

Az elkészült becslés a bank fedezetértékelési osztályára kerül, ahol egy ellenőr nézi át pontról-pontra. Ha mindent rendben talál, akkor azt rövid időn belül jóvá is fogyja hagyni. A forgalmi érték rendkívül fontos a hitelezőnek, hiszen ez biztosítékként szolgál arra az esetre, ha esetleg a kérelmező nem tud fizetni és végrehajtásra kerülne sor.

A munka végén az ingatlan kapni fog egy hitelbiztosítéki értéket, ez lesz az az összeg, amit a bank minden esetben megkapna, ha 90 napon belül szükség lenne az ingatlan eladására. Fontos azonban megjegyezni, hogy a független szakértőnek sosem lesz az érdeke, hogy ne olyan forgalmi értéket adjon meg, ami valós lenne. Az értékbecslő egy külső tag, aki a lehető legobjektívebben végzi el a munkáját.

Értékbecslés országosan

A Grandenergia lakáseladásokhoz, pályázatokhoz, új épületekhez készít hiteles okiratot. Az értékbecslés országosan zajlik, így a szolgáltatást bárhol igénybe lehet venni. A munkatársak a felmérést elvégzik, ezt követően pedig az anyagot Lekics Gábor tanúsító részére továbbítják. A kész dokumentációt pedig a kifizetést követően pár napon belül meg is kaphatjuk.

Összegezve

Értékbecslőre van szükséged? Akkor bízunk benne, hogy most már jobban átlátod, hogy mivel is foglalkozik egy szakember. Értékbecslésre országosan szükség van, így szinte bárhonnan kérhetsz segítséget. Amennyiben pedig Somogy, Tolna, vagy Baranya megyében élsz, szinte pillanatok alatt kézhez fogod kapni a szükséges okiratot.

Kapcsolódó cikkek

Elromlott a bojler? Már túl öreg? Le kellene cserélni? Mennyi mostanság egy bojlercsere?

Elromlott a bojler? Már túl öreg? Le kellene cserélni? Mennyi mostanság egy bojlercsere?

A villanybojlerrel kapcsolatban néha nehéz eldönteni, hogy a csere jobb, vagy egy új bojler vásárlása.

Költözési útmutató családok számára

Költözési útmutató családok számára

Bár nehéz lehet bevonni a gyerekeket az egész költözésbe, hagyhatja, hogy kiválasszanak egy új háziállatot és egy szobát, és lehetőséget adhat nekik arra, hogy elképzeljék, mit találnak majd ott.

Hálószoba stílusok a 12 csillagjegy számára

Hálószoba stílusok a 12 csillagjegy számára

Egyesek a tágas tereket kedvelik, míg másokat a klasszikus bútorok vagy magas árú ágyneműhuzatok érdeklik. Itt olvashatsz a csillagjegyek hálószoba stílusáról!