5 dolog, amit szeretünk Hévízen és környékén

Irány Hévíz! Csak ajánlani tudjuk a csodás természeti kincsekben gazdag várost, ám a környékén is rengeteg látnivaló akad. Összeállítottunk egy bakancslistát kirándulási célpontokkal, amit ne hagyj ki, ha a Hévízen jársz!
5 dolog, amit szeretünk Hévízen és környékén

Cserszegtomaji kútbarlang és szőlőskertek

A Hévíztől alig két kilométerre a Keszthelyi-hegység délnyugati részén fekszik Európa legnagyobb faluja. Cserszegtomaj a maga 19 négyzetkilométerével igazi rekorder. Sétálj egy nagyot a faluban, és látogasd meg a világhírű pincészeteket és szőlőskerteket, ahol te is megkóstolhatod a cserszegi fűszeres szőlő- és borfajtát. A faluban egy igazi kútbarlang is található, amit 1936-ban egy kútásás közben fedeztek fel. A barlang a Zala megye fokozottan védett természeti kincse, de előzetes bejelentkezés után bátran látogatható.

Keszthelyi Festetics kastély

A közel 23.000 lakosú balatoni település Hévíztől csak 6 kilométerre található. A hagyományokban gazdag nyüzsgő város patinás képét nagyban emeli a Festetics kastély, amely a horvátországi származású Festetics család tulajdona volt már 1739 óta. A kastélyt Festetics Kristóf kezdte el építeni 1745-ben, de a kastély mellett Keszthely fejlődése érdekében kórházat alapított és mesterembereket telepített a városba. A kastélyban az állandó kiállítások (Hintókiállítás, Főúri életforma és Helikon Könyvtár, Amazon Ház Látogatóközpont, Pálmaház és Madárpark, Vadászati Kiállítás) mellett időszaki kiállítások is színesítik a programokat. Szeptember 22-ig az időszaki kiállításon Vincent van Gogh rajzait nézhetjük meg, december 22-ig pedig az analóg fotográfia korszakának csodáival ismerkedhetünk meg.

Rezi vár

Hévíz közelében található a Rezi várrom, amely a Rezi falu mellett magasodó Meleg-hegy északi részén lévő dolomitsziklára építettek. A várhoz könnyed túraútvonal vezet, amit semmiképpen se hagyj ki, mert a vár falairól csodás kilátás nyílik a Szántói-medencére. Innen jól látható a buddhista sztúpa fehér kupolája, a keleti várfalakról pedig felcsillag a Balaton víztükre, és a Tapolcai-medence vulkanikus tanúhegyeit is megfigyelheted.

Zalaszántói buddhista szentély

Csak 10 kilométert kell haladnunk Hévíztől a Szántói-medencében álló 1992-ben megépült buddhista szentélyig, amely egyedülálló építmény Magyarországon. Az itt felépített sztúpa Európa legnagyobb első ilyen jellegű szentélye. A szentély a Zalaszántó mellett található Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén. A szentélyben megnézethetjük a történelmi Buddha földi maradványának néhány darabját is.

A Hévízi-tó és a Hotel Palace

Magyarország és Európa legkedveltebb melegvizes tava a pihenni és regenerálódni vágyók fellegvára. A 4,4 hektárnyi területű gyógytó a világ legnagyobb területű tőzeg fenekű meleg vizes tava. A víz hőfoka télen is minimum 22 Celsius fokos, nyáron pedig 35 C környékén mozog. A tó vize a csont és ízületi megbetegedések, és a gyulladásos betegségek ápolására kiváló. A Hévízi-tó mellett található a négycsillagos Hotel Palace**** szálloda, ami kiváló fekvése mellett wellness részlegével és ételeivel is elkápráztat.

Kapcsolódó cikkek

Mire érdemes figyelni téli esküvő szervezése során?

Mire érdemes figyelni téli esküvő szervezése során?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy mire érdemes figyelni téli esküvő szervezése során, ha a nagy napra készülnénk a téli időszakban.

Horvátországi látnivalók - nem csak tengerpartból áll Horvátország

A 14 legszebb látnivaló Horvátországban

Horvátországot legtöbben a csodás tengerpartja miatt látogatják, pedig a lenyűgöző természeti szépségek mellett számos izgalmas és érdekes látványosság vár minket.